2012-04-26 15:02:55• hírek • Póti Orsolya

Nélkülözhetetlenek lesznek az IKT készségek

Neste Sanda, a megyei Tanügyeik Házának vezetője  és Gyöngyösi Iolanda biológia tanárnő sajtótájékoztató keretében ismertették az „Az alapvető IKT kompetenciák az iskolai tantervben
Neste Sanda, a megyei Tanügyeik Házának vezetője és Gyöngyösi Iolanda biológia tanárnő sajtótájékoztató keretében ismertették az „Az alapvető IKT kompetenciák az iskolai tantervben" elnevezésű programot.

A 21. századi társadalomban már elengedhetetlen az úgynevezett információs és kommunikációs technika alkalmazása, melynek elsajátítását már iskoláskorban el kell kezdeni. Az IKT eszközök fejlesztésre és alkalmazására dolgozott ki projektet a Romániai Tanügyiek Háza. Szatmár megyéből több mint 200 pedagógus és 7.000 gyerek kapcsolódott be a programba.

Neste Sanda, a Szatmár Megyei Tanügyiek Háza vezetője április 26-án, csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertette az intézmény egyik legfrissebb projektjét, az „Az alapvető IKT kompetenciák az iskolai tantervben" elnevezésű programot.

A pedagógus a projekt céljainak és szakaszainak bemutatása előtt elmondta: a Tanügyiek Háza, olyan mint egy összekötő egység az egyetem előtti oktatással, melynek célkitűzése a pedagógusok szakmai képzése az európai integráció, valamint a minőségi és modern oktatás.

„Mi szervezzük többek között a tanszemélyzet folyamatos képzését és továbbképzését az egyetem előtti oktatásban Szatmár megye területén, azonban ezen túl nem tudjuk, hogy a képzéseinket látogató pedagógusok hogyan használják fel a tanfolyamok során szerzett tapasztalataikat a tanórákon. E célból dolgoztunk ki egy olyan összetett projektet, melynek keretében az is kiderül, hogy pedagógusainknak, hogyan sikerül továbbadniuk azt a tudást, amit képzéseink során megszereztek" - magyarázta Neste Sanda.

A tanárok és tanulók IKT felkészítése a közoktatás kiemelt feladata. „Az alapvető IKT kompetenciák az iskolai tantervben" című projekt keretében március 1-9. között tíz Szatmár megyei szaktanfelügyelő és tanár az országos szintű képzésen vett részt. A képzésen résztvevő pedagógusok pedig március 20. és április 14. között több mint kétszáz Szatmár megyei tanárnak tartottak tanfolyamot.



Például Saveanu Oltea a művészeti oktatásért felelős szaktanfelügyelő az országos képzés során olyan IKT-és programok alkalmazását sajátította el, majd adta át mint a iTunes, a Windows Media Player, a Windows Movie Maker, Windows Picture Viewer, IrfanView, Microsoft Picture Manager, Adobe Flash, Adobe Photoshop, Corel Draw, Corel PHOTO-PAINT, Pixia, Gimp, Inkscape, ArtRage, Alibre Design, Deep Paint, Bryce 7, Blender, Autodesk 3ds Max şi Autodesk 3ds Max Software Design, Archicad, Autodesk Homestyler, Picassa, Flickr, Fotobabble, Music Editor, Sibelius, Finale, KB Piano, Mussette, ArtProject.

Ezenkívül a biológia, fizika, humán, vallás, matematika, informatika, történelem, román nyelvtan és földrajz szakos tanárok is elsajátíthatták különféle programok és eszközök kezelését a projekt keretében.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gyöngyösi Iolanda, biológia tanárnő, aki elmondta: a megyei képzés során pozitív tapasztalatokkal gazdagodott. Bár felkészítőként nem volt egyszerű dolga, de kollégái nagy érdeklődést mutattak a képzés iránt.

Április 23-30. között zajlik a projekt egy további szakasza, mely keretében a pedagógusok a tanórákon is alkalmazzák az elsajátítottakat, majd a végső felmérésre is sor kerül. Az IKT tanórai integrálása érdekében számos segédanyagot kidolgoztak, és elengedhetetlen feladat volt a gyakorlati példák népszerűsítése.

„A projekt elsődleges célja a pedagógusok megismertetése az IKT kihívásaival, felkészítésük a technika alkalmazására, valamint az új módszertani kultúra befogadása, elsajátítása." -mondta el Neste. Szatmár megyéből az országos IKT képzésen tíz, a megyei képzésen pedig több mint 200 pedagógus vett részt, akik összesen 7.000 diák tanóráiba vezetik be az IKT eszközöket.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: